Preview

Herald of Siberian Institute of Business and Information Technologies

Advanced search

ТРЕНДЫ И ПЕРСПЕКТИВЫ РАЗВИТИЯ ТЕРРУАРНОГО МАРКЕТИНГА В РОССИИ

https://doi.org/10.24412/2225-8264-2022-4-99-105

Abstract

Авторы статьи представили исследовательский анализ эволюции развития рынка винного туризма. Элементом оригинальности исследования является попытка переопределить концепцию терруарного маркетинга территории, чтобы она была более значимой с точки зрения пространственного анализа. Методологическую базу исследования составляют методы исторического, системного и сравнительного анализа. Результаты: осуществлен анализ современных инструментов и технологий продвижения туристических дестинаций, используемых для формирования и поддержания терруаров в регионах РФ и мира, а также представлены рекомендации по оптимизации их применения. Авторы особый акцент сделали на выявлении специфики формирования развития нишевых видов туризма, ориентированных на потребителей, ищущих новые, необычные и специфические туристические впечатления и эмоции, основной целью исследования является представление территориальной модели развития винного туризма. В результате обзора отечественной и зарубежной научной литературы по этому вопросу было проведено исследование специфики развития мирового и отечественного рынков винного туризма. Практическая значимость исследования заключается в возможности применения авторских предложений в практической деятельности по совершенствованию процесса территориального брендинга регионов-терруаров в РФ в условиях нестабильности.

About the Authors

Н. Ю. Белякова
НИУ «Высшая школа экономики»
Russian Federation

Белякова Наталия Юрьевна, к.и.н., доцент департамента менеджмента

197082, г. Санкт-Петербург, ул. Кантемировская, д. 3., к.1., оф.214



О. Т. Ергунова
НИУ «Высшая школа экономики»
Russian Federation

Ергунова Ольга Титовна, к.э.н., доцент департамента менеджмента

197082, г. Санкт-Петербург, ул. Кантемировская, д. 3., к.1., оф.214



Н. Ю. Омарова
ФГБОУ ВО «Новгородский государственный университет имени Ярослава Мудрого»
Russian Federation

Омарова Наталья Юрьевна, д.э.н., профессор кафедры экономики

173000, г. Великий Новгород



References

1. Hall, C. M.; Sharples, L.; Cambourne, B.; Macionis, N. Wine Tourism around the World: Development, Management and Markets; Routledge: London, UK, 2002.

2. Olaru, O. Wine tourism—An opportunity for the development of wine industry. An. Ser.S, tiinte Econ. Timis, 2012, 18, 158–165. Available online: http://fse.tibiscus.ro/anale/Lucrari2012_2/AnaleFSE_2012_2_024.pdf

3. Kubal, M.; Piaziak, B. Wine tourism on rural areas—Polish conditions after the transformation. J. Settl. Spat. Plan. 2010, 1, 135–144.

4. Hojman, D. E.; Hunter-Jones, P. Wine tourism: Chilean wine regions and routes. J. Bus. Res. 2012, 65, 13–21.

5. Bibicioiu, S.; Cretu, R. C. Enotourism: A niche tendency within the tourism market. Scientific papers series management. Econ.Eng. Agric. Rural. Dev. 2013, 13, 31–40.

6. Anastasiadis, F.; Alebaki, M. Mapping the Greek wine supply chain: A proposed research framework. Foods 2021, 10, 2859.

7. de la Barrera, E. A. Exploring Circular Economy as Innovative Approach through a Wine Tourism Itinerary. Master’s Thesis, University of Porto, Porto, Portugal, 2019. Available online: https://sigarra.up.pt/ (accessed on 7 July 2022).

8. Santos, V.; Ramos, P.; Sousa, B.; Valeri, M. Towards a framework for the global wine tourism system. J. Organ.

9. Sun, Y. Y.; Drakeman, D. The double-edged sword of wine tourism: The economic and environmental impacts of wine tourism in Australia. J. Sustain. Tour. 2022, 30, 932–949.

10. Meler, M. (2015) “Wine tourism as a centripetal force in the development of rural tourism”, 3rd International scientific conference ToSEE – tourism in southern and eastern Europe 2015: sustainable tourism, economic development and quality of life. - 3, pp.197-209

11. Marlowe, B & Lee, S. (2018) “Conceptualizing terroir wine tourism”, Tourism review international. – 22 (2), pp.143-151

12. Salvado, J. (2002) “Wine culture, territory/landscape and tourism, the enotourism key pillars. How to get business success and territorial sustainability inside wine tourism ecosystem?” (https://www.academia.edu/36746951/Wine_culture_territory_landscape_and_tourism_the_Enotourism_key_pillars_How_to_get_business_success_and_territorial_sustainability_inside_wine_tourism_ecosystem)

13. Белякова, Н. Ю. (2016) «Терруарный маркетинг: проектируя «хороший год» (http://www.advmarket.ru/article_adv/index.php?ten_rubric=moscow&read_news=235%20)

14. Santos, VR; Ramos, P; (...); Santos-Pavon, E. (2019) «Wine and wine tourism experience: a theoretical and conceptual review», Worldwide hospitality and tourism themes. – 11 (6), pp.718-730

15. Bruwer, J. (2003) «South African wine routes: some perspectives on the wine tourism industry's structural dimensions and wine tourism product», Tourism management. – 24 (4), pp.423-435

16. Jose, M. L. G. S. Wine Tourism and Sustainable Environments. Arbor-Ciencia Pensamiento y Cultura. Crisis Incert. Vulnerabilidades Soc. 2017, 193, 784.

17. Getz, D.; Carlsen, J.; Anderson, D. Critical Success Factors for Wine Tourism. Int. J. Wine Mark. 1999, 11, 20–43

18. Getz, D.; Brown, G. Critical success factors for wine tourism regions: A demand analysis. Tour Manag. 2006, 27, 146–158.

19. Novo, G; Osorio, M & Sotomayor, S. (2019) “Wine tourism in Mexico: an initial exploration”, Anatoliainternational journal of tourism and hospitality research. – 30 (2), pp.246-257

20. Gomez, M.; Pratt, M.A.; Molina, A. Wine tourism research: A systematic review of 20 vintages from 1995 to 2014. Curr. Issues Tour. 2019, 22, 2211–2249.

21. Poitras, L.; Getz, D. Sustainable Wine Tourism: The Host Community perspective. J. Sustain. Tour. 2006, 14, 425–448.

22. Sampaio, A. (2012) «Wine tourism and visitors' perceptions: a structural equation modelling approach», 4th Biennial Conference on Advances in Tourism Economics (ATE), Tourism economics. - 18 (3), pp.533-553

23. Tafel, M & Szolnoki, G. (2020) «Estimating the economic impact of tourism in German wine regions», International journal of tourism research. – 22 (6), pp.788-799

24. Alexis Project Association Filias, i. Development Strategy of Boutique Tourism Ed. Karpat, Bucharest. 2018. Available online: https://www.thepathoftheclay.eu/images/pdf/STRATEGY-FOR-DEVELOPMENT-OF-BOUTIQUETOURISM--RO.pdf

25. France and Italy: Top Wine Producers, Forever? (2016) (https://knoema.com/infographics/rdjjoxb/franceand-italy-top-wine-producers-forever)


Review

For citations:


Белякова Н.Ю., Ергунова О.Т., Омарова Н.Ю. ТРЕНДЫ И ПЕРСПЕКТИВЫ РАЗВИТИЯ ТЕРРУАРНОГО МАРКЕТИНГА В РОССИИ. Herald of Siberian Institute of Business and Information Technologies. 2022;11(4):99-105. (In Russ.) https://doi.org/10.24412/2225-8264-2022-4-99-105

Views: 192


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2225-8264 (Print)